Site pictogram MKB Award

Het belang van wegbelijning

Goede wegbelijning zorgt voor veiligheid én duidelijkheid. Stel je eens voor welke chaos er kan ontstaan op het moment dat er geen wegbelijning zou zijn. Naast belijning in het verkeer vind je belijning ook op bedrijfsterreinen en bij scholen. Door gebruik te maken van wegbelijning kun je mensen eenvoudig informeren op de verkeersituatie of andere zaken. Mede daardoor worden veiligheidsmarkeringen vaak gebruikt. In deze blog worden de verschillende doelen van wegbelijning behandeld.

Veiligheid

Wegbelijning wordt veelal gebruikt om verkeerssituaties veiliger te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de belijning op snelwegen met een ribbel. Mocht de automobilist buiten zijn of haar rijstrook komen wordt deze gewaarschuwd door middel van de ribbel in de wegbelijning.

Een ander goed voorbeeld van wegbelijning dat de verkeersveiligheid ten goede komt is het zebrapad. Naast deze voorbeelden is het aanbrengen van belijning zelfs verplicht om een weg open te stellen voor het verkeer. Denk dan aan de stopstreep voor het stoplicht of haaientanden bij een voorrangsweg.

Duidelijkheid

Wegbelijning zorgt ook voor duidelijkheid in het verkeer of andere situaties. De doorgetrokken streep is hier een goed voorbeeld van. Zo weet je als weggebruiker dat het niet is toegestaan om op de betreffende weg in te halen. Ook op bedrijfsterreinen maakt men vaak gebruik van belijningen voor duidelijkheid. Denk dan aan bedrijven waar er met machines gewerkt wordt. Met belijning kun je aangeven tot waar men veilig kan lopen en staan. Ook speelt belijning een belangrijke rol in situaties waar efficiëntie belangrijk is, denk dan aan het aangeven van de snelste loop- of rijroutes.  

Innovatie

De wereld van wegbelijning is nog steeds volop in ontwikkeling. Zo zijn er verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om belijningen mee aan te brengen. Soms zijn er namelijk situaties dat er maar tijdelijk wegbelijning nodig is. Dit zie je vaak op snelwegen, men maakt dan gebruik van duidelijke gele lijnen. Het voordeel van dit soort belijning is dat deze weer eenvoudig te verwijderen is. Ook is er veel verbeterd op het gebied van duurzaamheid. Zo is het belangrijk om materialen te gebruiken die het milieu zo min mogelijk belasten. Dus naast veiligheid en duidelijkheid staat duurzaamheid ook hoog in het vaandel op het gebied van wegbelijning.

Mobiele versie afsluiten