Scrollend op zoek naar een BOA vacature valt het op dat er veel vraag is naar goed opgeleide BOA’s. Om als BOA aan de slag te gaan moet je eerst een BOA-opleiding volgen. In feite is deze opleiding voor iedereen die een passie heeft voor handhaving en het verschil wil maken in de gemeenschap. Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben om aan de slag te gaan. Belangrijker zijn je motivatie, communicatieve vaardigheden en het vermogen om in stressvolle situaties kalm en professioneel te blijven. Een groot deel van het werk als BOA is immers interactie met het publiek. De opleiding bereidt je voor op de uitdagingen die je in deze rol tegenkomt.
De eerste fase van de opleiding
De interesse is gewekt en werken bij handhaving lijkt je wel wat. Wat kun je verwachten van de eerste fase van de BOA-opleiding? Deze fase richt zich vooral op de basis. Je leert over de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een BOA. Dit gaat gepaard met lessen over de wetten en regels die je moet handhaven. Naast theorie krijg je ook praktijklessen. Hierin oefen je met situaties die je op straat tegen kunt komen. Denk aan het aanspreken van mensen die regels overtreden en het correct opstellen van een proces-verbaal.
Specialisatie van de BOA-opleiding
Na het leggen van een stevige basis in de eerste fase, duik je in de tweede fase van de BOA-opleiding dieper in de materie. Hier krijg je de kans om je te specialiseren. Afhankelijk van waar je wilt werken, kun je kiezen voor modules zoals milieuhandhaving, verkeershandhaving of openbaar vervoer. Je leert specifieke vaardigheden die bij deze gebieden horen. Ook wordt er dieper ingegaan op communicatieve vaardigheden en conflictbeheersing. Met de kennis en vaardigheden uit deze fase ben je helemaal klaar om het veld in te gaan en een verschil te maken.