Site pictogram MKB Award

Hoe bouw je pensioen op als ondernemer?

Er komt een dag dat je denkt; ik zou weleens wat minder willen werken. Misschien zelfs stoppen! Maar de rekeningen blijven dan natuurlijk binnenkomen. Je hebt dus na het stoppen met werken (pensioen) ook een inkomen nodig. Hoe regel je dat als ondernemer?

Het Nederlandse pensioenstelsel

Voor een ondernemer zijn er twee pijlers. Elke inwoner of werkende in Nederland bouwt AOW op die door de overheid betaald wordt. Meestal is alleen een AOW niet genoeg en daarom bouwen veel Nederlanders pensioen op. Een werknemer doet dit vaak via de werkgever. Maar wat moet je doen als ondernemer?

Zelf pensioen opbouwen

Als ondernemer moet je zelf voor jouw pensioen zorgen. Het is beter om hier vroeg mee te beginnen, want meestal wordt pensioen belegd. Hoe langer het vermogen kan renderen, hoe groter de kans op een mooi rendement en een vermogen om later van te kunnen leven. Het voordeel van zelf pensioen opbouwen is dat je de inleg mag aftrekken van jouw winst. Je betaalt over de inleg dus geen belasting, dat doe je pas wanneer je (na pensioengerechtigde leeftijd) een uitkering van koopt van het vermogen. Een tweede voordeel is dat je over het vermogen, geen vermogensbelasting betaald.

Hoeveel moet je inleggen voor jouw pensioen?

Niet iedereen kan evenveel inleggen voor zijn pensioen. Je kunt dit makkelijk zelf berekenen door het berekenen van de jaarruimte. Een ondernemer met meer winst, kan ook meer inleggen en heeft dus een grotere jaarruimte. Je hebt dus jouw meest recente belastingaangifte inkomstenbelasting nodig om dit te berekenen maar daarna is het heel makkelijk.

Waar kun je beleggen voor jouw pensioen?

Er zijn verschillende partijen waar je kan beleggen voor jouw pensioen. De beste opties zijn vermogensbeheerders met lage kosten en die voldoen aan de Nederlandse wetgeving. In de Brand New Day review wordt zo’n vermogensbeheerder besproken.

Lage kosten zijn belangrijk omdat al het vermogen dat niet opgaat aan kosten, kan renderen, waardoor de kans groter is dat je een mooi vermogen opbouwt voor een pensioen.

En uiteraard moet de vermogensbeheerder voldoen aan Nederlandse wetgeving. Hierdoor is het vermogen niet alleen veilig maar zorgt de vermogensbeheerder ook dat het vermogen voor pensioen ook daadwerkelijk als pensioen wordt herkent. Hierdoor ontvang je de verschillende belastingvoordelen.

Mobiele versie afsluiten